Chalupa U Potoka Náš druhý penzion Chalupa U Potoka
Penzion Kadeřávek
Penzion pro rodiny s dětmi na Vysočině
605 853 307 po - ne (800 - 1900)
Věcov 25, Vysočina
Ukázat na mapě
Chalupa U Potoka Náš druhý penzion Chalupa U Potoka

Recepty

Buchty kynuté pohádkové dle Jany Kadeřávkové

Těsto

  • 600 g hladké mouky
  • asi 350 ml teplého mléka
  • 100 ml oleje
  • 4 lžíce cukru
  • 1–2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 kostička droždí
  • citrónová kůra
  • asi 50 g sádla a 50 g másla na podmaštění plechu

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu (ne měkkého)
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový puding (prášek)
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Maková náplň

  • 250 g mletého máku
  • 1 perník na strouhání
  • citrónová kůra
  • cukr
  • cca 200 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • Vše svařím.

Povidlová náplň

Pokud nemáte domácí povidla, kupte je a dochuťte mletým badyánem a skořicí.

Příprava těsta

Jak těsto zadělávám? Mouku, sůl, žloutky, olej dám do mísy, z půlky vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic připravím kvásek (asi 5 minut), kvásek dám do mouky a zbylým vlažným mlékem těsto zadělám. Míchám, dokud se těsto nelepí na mísu. Mléko dávám dle potřeby.

Nechám tak hodinku kynout. Z těsta vytvořím 20 buchet.

Buchty podmašťuji napůl sádlem a napůl máslem, nejdříve rozetřu na plechu 2 lžíce omastku, pak buchty na plechu pomastím, po upečení opět pomastím a asi za 10 minut po upečení na chvíli buchty převrátím na druhý plech, aby pěkně vyvětraly. Nakonec je pocukruji moučkovým cukrem s vanilkou.

Dobrou chuť!!!!

P. S.: Pokud se vám nechce buchty péct, přijeďte k nám na dovolenou a v rámci pobytu si můžete na hotových buchtičkách pochutnat.

Šťáva z bezových květů

Ingredience

  • 30 kusů květů (odstřihnout stopky, neb jsou prý hořké)
  • 2 litry vody svařit se 40 g kyseliny citrónové
  • 2 kusy citrónu a 1 pomeranč (nejlépe bio) omýt a nakrájet na plátky
  • 2 000 g cukru

Postup

Květy dám do hrnce, přidám pomeranč a citróny, přeliji převařenou vlažnou vodou, zatížím a nechám 24–48 hodin louhovat v chladnu.
Pak přeliji nálev přes cedník vyložený plátnem do větší nádoby a rozmíchám s 2 000 g cukru.

Šťávu můžete zastudena slít do lahví a doufat, že se nezkazí. Já jsem slila šťávu do sklenic a zavařila 20 minut na 70 stupňů.

Vánočka - štóla

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 000 g hladké mouky (může být část špaldové mouky)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 300 g cukru krupice
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g rozinek (namočit do 2 lžic rumu)
  • 3 vejce
  • 2 kostky kvasnic
  • 300 g másla (do těsta dávám 200 g, zbytek je na potření plechu a štóly před a po upečení)
  • 100 g sádla
  • 1/2 lžičky mletého badyánu a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rumu do másla na potření upečené štóly

Postup

Máslo nechám změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájím na drobné kostičky. Mouku smíchám s cukrem, udělám kvásek. Přidám změklé máslo, vejce, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Vypracuji vláčné těsto, nechám vykynout, rozdělím na 6–8 kusů.

Připravené štóly přenesu na 2 plechy vymazané máslem. Štóly potřu máslem a peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 170 °C. Doba pečení je asi 35 minut.

Upečenou štólu potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout. V chladu nechám rozležet i týden.

Mazanec Jany Kadeřávkové

Ingredience

  • 650 g polohrubé mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek (namočit do 2 lžic rumu)
  • 1 kostka kvasnic
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření mazanců
  • 100 g másla
  • 100 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • asi 200 ml mléka
  • nasekané mandle na posypání mazance

Postup

Jak těsto zadělám? Mouku, sůl, žloutky, olej a rozpuštěné máslo dám do mísy, z půlky vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic připravím kvásek (asi 5 minut), kvásek dám do mouky a zbylým vlažným mlékem těsto zadělám. Přidám všechny ingredience, míchám, dokud se těsto nelepí na mísu. Mléko dávám dle potřeby.

Nechám tak hodinku kynout.

Připravené těsto rozdělím na dva bochánky, uplácám, dám na vymazaný plech, udělám křížky, potřu vejcem, dám lupínky mandlí, nechám 10 minut odpočinout, pak peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 160 °C. Doba pečení je asi 40 minut.
Upečené mazance potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout.

Upozorňuji, že u nás má mazanec vždy krátký život.

Štóla s tvarohem

Ingredience

  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 500 g polohrubé mouky (může být část špaldové mouky)
  • 50 g rozinek (namočit do 2 lžic rumu)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 g másla (do těsta dávám 200 g, zbytek je na potření plechu a štóly před a po upečení)
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rumu do másla na potření upečené štóly

Postup

Máslo nechám změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájím na drobné kostičky. Mouku smíchám s cukrem a kypřicím práškem. Přidám změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Rukama vypracuji vláčné těsto, které na pomoučené ploše rozdělím na 2 kusy a udělám dvě štoly.

Připravenou štolu přenesu na plech vymazaný máslem. Štolu potřu máslem a peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 160 °C. Doba pečení je asi 45 minut.

Upečenou štolu potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout. V chladu nechám rozležet i týden.

Upozorňuji, že u nás má štóla jen krátký život. :-)

Koláč litý se špaldovou moukou

Těsto

  • 200 g špaldové mouky celozrnné
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 200 ml podmáslí nebo mléka
  • 50 g mletých ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli

Směs smíchám a dám na plech. Na těsto dám nějaké ovoce. Nahoru dám sypánku.

Sypánka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 80 g másla

Smíchám a posypu, peču odhadem půl hodiny na 170 °C.

Dezert z listového těsta s pudingem

Ingredience

  • 1 chlazené listové těsto
  • 1 větší balíček piškotů
  • 1 l mléka
  • 3 pudingy dle chuti (vanilkové, karamelové nebo banánové)
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic cukru
  • 80 g mletých ořechů
  • 50 g rozinek
  • 60 g másla
  • 3 lžíce rumu (do hotového pudingu)
  • 3 větší jablka nebo vanička tvarohu 250 g
  • skořice
  • 1 vejce

Postup

Nejdříve uvařím puding. Přidám máslo, cukr, vanilkový cukr, rozinky, rum, nastrouhaná jablka nebo tvaroh, ořechy a zamíchám. Rozválím 3/4 těsta a dám na plech včetně okrajů, na těsto rovnoměrně poskládám piškoty. Pak opatrně dám na plech puding. Rozválím zbylé těsto, udělám proužky a dám na puding ve tvaru mřížky. Proužky potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu asi 1 lžící cukru krystalu a skořicí. Peču na 165 °C cca 25 minut, pak na 180 °C cca 15 minut až dozlatova.

Pomazánka z nivy

Ingredience

  • 150 g nivy
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 cibulka
  • půlka červené papriky
  • 125 g tvarohu (případně pomazánkového másla)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nivu nastrouhám na hrubém struhadle, cibulku a papriku nasekám. Všechny ingredience smíchám.

Pomazánka vajíčková

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1 pomazánkové máslo neochucené
  • 1 lžíce tatarské omáčky
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 sterilované okurky
  • 1 menší červená paprika (nebo sterilovaná kapie)
  • sůl
  • pepř

Postup

Vejce uvařím natvrdo, oloupu, nasekám. V misce smíchám všechny ingredience a nechám hotovou pomazánku uležet.

Drobenkový koláč s tvarohem

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g Hery
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g kokosu

Nádivka

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g strouhaných jablek
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudingový prášek
  • 50 g ořechů
  • citrónová kůra

Postup

Mouku, změklý tuk a ostatní ingredience smíchám. Dám 2/3 drobenky na pečicí papír na plech, umačkám. Pak nanesu rovnoměrně nádivku, nasypu zbytek drobenky a peču pozvolně na 170 °C cca 35 minut.

Kuřecí prsíčka naložená v jogurtu

Ingredience

  • 1 kg kuřecích prsíček
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • 1–2 stroužky česneku
  • strouhanka
  • olej

Postup

Kuřecí prsíčka nakrájím na přiměřené kousky (malé řízečky), naklepu, mírně nasolím. Rozmíchám 1 zakysanou smetanu nebo jogurt, 2 vejce, sójovou omáčku, koření a česnek. Do směsi vložím prsíčka a nechám nejlépe přes noc rozležet. Pak kousky masa obaluji i s omáčkou ve strouhance. Peču na oleji nebo na sádle. Jako přílohu podávám bramborovou kaši nebo chléb.

Jehněčí maso

Ingredience

  • 1000 g masa
  • cibule
  • česnek
  • koření na gyros
  • rozmarýn
  • 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • sůl

Postup

Maso osolím, přidám cibuli a česnek na kousky, přidám koření gyros, kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, trošku tymiánu a maličko rozmarýnu. Naložené maso nechám do druhého dne odpočinout v lednici. Pak mám dvě možnosti úpravy:

  1. Maso podliji vodou a dusím asi 1,5 hodiny. Pak vývar z masa sliji a dám maso na pekáč. Z vývaru odstraním vyvařený lůj, podliji vývarem maso a nechám péct ještě asi hodinu na 180 °C.
  2. Maso dám na pekáč. Podliji asi 0,5 l vody a peču asi 2 až 3 hodiny.

Šnečky slané nebo sladké (chuťovka k vínu)

Těsto buď chlazené listové, nebo vlastní výroby:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla (případně Hery)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Vypracuji z ingrediencí těsto a nechám alespoň hodinu odležet. Těsto rozdělím na půlky a vyválím na válu obdélník silný asi 3 mm. Na těsto dám, na co máme chuť:

Slaná varianta

  • koření gyros, koření na špagety, na pizzu, grilovací koření (dávám raději jen jeden druh)
  • plátky eidamu
  • trochu nakrájené cibule
  • 2 lžíce kečupu nebo sušených rajčat
  • plátky šunky nebo anglické slaniny

Sladká varianta

Těsto potřu vajíčkem a dám na něj:

  • skořici
  • cukr krystal
  • ořechy nebo ořechovou nádivku

Těsto pevně zabalím do ruličky a na vále krájím tak 5 mm silná kolečka. Dám na plech na pečicí papír. Kolečka potřu rozšlehaným vejcem a nahoru ještě nasypu trochu koření. Peču na 200 °C asi 20 min.

Sladké šátečky

Těsto nakrájím rádlíčkem na čtverce asi 8 cm velké a doprostřed dám nejlépe rybízovou marmeládu. Udělám šátečky, kraje pevně slepím, dám na pečicí papír na plech, potřu vajíčkem, po upečení obalím v moučkovém cukru.

Muffiny od maminky

Ingredience (15 ks)

  • 270 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 125 g másla nebo Hery
  • 150 ml kefíru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • citrónová kůra
  • 50 g hořké čokolády nasekané na kousky
  • 50 g nasekaných ořechů
  • 50 g rozinek

Postup

Vejce s cukrem a změklým tukem našlehám a přidám zbytek ingrediencí. Formičky vymažu tukem a peču při 170 °C asi půl hodiny. Vyklopím, vychladím a pocukruji.

Vločkové sušenky od hospodyně ze statku

Ingredience

  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g tuku (máslo, sádlo, Hera)
  • 200 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g ořechů
  • 100 g kokosu
  • balíček rozinek
  • 50 g nasekané hořké čokolády
  • 5 vajec
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

Ovesné vločky mírně osmažím na tuku. Nechám vychladnout a přidám ostatní ingredience. Vše promíchám. Hmota se musí trochu lepit. Vymažu 2 plechy na pečicí papír tukem – na plechy hmotu rozprostřu nebo udělám úhledné bobíky a nechám na 190 °C zrůžovět. Množství přísad dávám od oka, tak vám držím palce. Sušenky vydrží asi měsíc, pokud dříve nepřijede návštěva.